top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Veelbelovend begin van een trilogie

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Schim en schaduw

Auteur: Leigh Bardugo

Reeks: De Grisha 1

Uitgeverij: Blossom books

Pagina's: 340

Sterren: 4


Alina leeft in de wereld Ravka. Ze is een wees en tijdens haar kinderjaren woont ze samen met haar beste vriend Mal bij Ana Kuya, de vrouw die voor de weeskinderen zorgt. Als ze ouder zijn komen ze beide terecht bij het Eerste leger, zij als kaarttekenaar en hij als spoorzoeker. Het leger is van plan de Schaduwvlakte over te steken, die zoals de naam al doet voorspellen, vol gevaar is. De Schaduwvlakte is een plaats zonder licht en met monsters, de volcra. Tijdens de oversteek van de Schaduwvlakte worden ze aangevallen door de volcra en Mal en Alina overleven dit bijna niet. Op dat moment ontwaakt er een kracht in Alina die hun redt en komt ze erachter dat ze een Grisha is.


De boekenhamsteraar recensie boek schim en schaduw leigh bardugo

Grisha zijn mensen die een speciale kracht bezitten en ze vormen het Tweede leger. Aangezien Alina ook een Grisha blijkt te zijn, gaat ze in het Kleine paleis wonen en krijgt ze een Grisha training. Ze komt er ook achter dat haar gave uniek blijkt te zijn en dat de machtigste Grisha, de Duisterling, haar hulp nodig heeft.


Het verhaal wordt volledig beschreven vanuit het perspectief van Alina. Ze is iemand met een niet al te mooi uiterlijk, maar ook iemand die altijd haar mening durft te geven. Er is genoeg informatie over haar, waardoor het makkelijk wordt om met haar mee te leven. Er zijn echter nog genoeg ontbrekende stukken informatie, maar dit stoort zeker niet.


Er zijn verschillende soorten Grisha en elke soort heeft zijn eigen kracht. Zo zijn er bijvoorbeeld de Stromblazers die lucht kunnen besturen en Hartenwringers die mensen hun harten kunnen controleren. Er word wel niet diep ingegaan op deze verschillende krachten waardoor het niet zo heel duidelijk is wat welke soort kan. Dit is wel een nadeel want het is juist interessant om te weten wat de Grisha precies kunnen.


Het verhaal is heel vlot geschreven, er is nergens een veel te lange overbodige uitleg aanwezig. In het begin is er natuurlijk wel wat uitleg over hoe de wereld eruit ziet, maar deze is zeker niet te lang. Het is genoeg informatie om het verhaal te kunnen begrijpen, maar het is niet zo dat je na deze “inleiding” heel de wereld al kent.


Er is zowel spanning als romantiek aanwezig. Hoewel het romantische deel van het verhaal wat voorspelbaar kan lijken, is het spannende deel zeker niet voorspelbaar. Verder is er ook nog fantasy aanwezig en dit genre wordt ook goed uitgewerkt in het verhaal, alleen jammer van het ontbreken van een betere beschrijving van de Grisha krachten.


Schim en schaduw is een geweldig boek dat zowel spanning als romantiek als fantasy bevat. Hoewel er toch iets meer uitleg over een aantal zaken leuk geweest zou zijn, is dit boek zeker een aanrader.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page