top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Spannend met geweldige personages

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Een van ons liegt

Auteur: Karen M. McManus

Uitgeverij: Van Goor

Pagina's: 300

Sterren: 5


Addy, Bronwyn, Nate, Cooper en Simon moeten alle vijf nablijven omdat er een gsm in hun rugzak is gevonden. Tijdens het nablijven gebeurd er echter iets onverwachts, Simon krijgt een allergische reactie en sterft hier aan. De vier overige leerlingen worden verdacht van moord, aangezien ze de enige aanwezigen waren terwijl hij stierf en ze hebben allemaal een motief. Ze ontkennen allemaal dat ze hem vermoord hebben, maar dit kan natuurlijk niet. Een van hun liegt, maar wie?


Een van ons liegt Karen McManus

De personages zijn allemaal gebaseerd op stereotypen. Addy is de diva, ze is mooi, populair en heeft een vriendje. Bronwyn is de nerd, ze haalt overal goede cijfers en doet er alles aan om op haar droomschool Yale te worden toegelaten. Nate is de crimineel, hij heeft problemen thuis, is ooit gearresteerd voor drugs te verkopen en geeft niet om zijn reputatie op school. Cooper is de atleet, hij is geweldig in honkbal en wil dit dan ook als toekomst blijven doen.


Het mooie aan het verhaal is dat alle personages beginnen als stereotypen, maar ze evolueren doorheen het verhaal. Het is zo mooi om te zien hoe ze allemaal veranderen door eenzelfde gebeurtenis. Ook de mensen in hun omgeving reageren zo verschillend door de gebeurtenissen, ze hebben al direct een mening over alles.


Na de eerste hoofdstukken kan je al een theorie hebben over wie de dader was. Maar hoe verder in het verhaal, hoe meer informatie je krijgt. Bij elk stukje informatie kan je theorie al ontkracht worden of bedenk je sowieso een nieuwe theorie, waardoor het verhaal nooit saai wordt.


Het verhaal wordt vanuit de vier verschillende personages verteld. Dit helpt mee voor de spanning, want hier wordt er ook verteld hoe iedereen over elkaar denkt. Wie verdenkt wie, wie heeft welke geheimen, hoe gaat iedereen apart om met wat er is gebeurd.


Ook staat bij elk hoofdstuk de datum en tijd van wanneer het zich afspeelt. Aangezien het verhaal zich chronologisch afspeelt, heeft dit geen grote meerwaarde. Het is wel een leuk extraatje om op het einde van het verhaal te zien hoeveel tijd er verstreken is.


Het verhaal wordt verteld vanuit vier stereotypen, die doorheen het verhaal een mooie evolutie meemaken. Ook de spanning in het boek is goed verdeeld, er komt genoeg extra informatie om de lezer op een bepaald spoor te brengen, al kan dit spoor natuurlijk snel veranderen.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page