top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Phobos 4

Titel: Phobos 4

Auteur: Victor Dixen

Uitgeverij: Dutch Venture Publishing

Reeks: Phobos 4

Pagina's: 540

Sterren: 3


Let op: bevat spoilers van Phobos, Phobos 2 en Phobos 3.


Nadat de druk op de basis in mars is weggevallen gaan de pioniers met de ruimtelift terug naar de aarde. Ze moeten eerst vijf maanden terugreizen samen met de kandidaten van het tweede seizoen. Alleen kunnen de pioniers niet zo snel terug een normaal leven leiden, ze zijn beroemd geworden door het Genesiskanaal. Mensen willen weten hoe het met ze gaat nadat het Genesiskanaal gestopt is en dus krijgen de kandidaten de kans om een eigen kanaal op te starten. Verder hebben Kris en Mozart zelfs nog meer problemen om terug een normaal leven te leiden.


de boekenhamsteraar recensie boek phobos 4 victor dixen

In het begin van het boek reizen de gekende personages terug naar aarde met de kandidaten van het tweede seizoen. Deze kandidaten komen af en toe terug in de rest van het verhaal, maar veel is er niet over gekend. Het is eigenlijk heel ingewikkeld met deze personages omdat er bijna niets van hun gekend is en ze niet belangrijk zijn. Steeds als er een van hen voorkomt is het weer opzoeken wie dat precies was.


Na het derde boek had ik echt nog veel vragen en natuurlijk had ik gehoopt dat deze allemaal beantwoord zouden worden in dit laatste deel. Jammer genoeg is dit niet zo. Een deel van de vragen zijn beantwoord, maar een deel blijft ook onbeantwoord.


Het leukste aan de vorige boeken vond ik het feit dat er mensen naar mars gingen en je zo een nieuwe planeet kon ontdekken. In dit boek keert iedereen terug naar de aarde en lijkt mars grotendeels vergeten te zijn. Tijdens dit boek had ik dan ook vaak het gevoel dat het niet bij de vorige drie delen paste.


Een groot aantal delen waren zeer langdradig uitgewerkt. Er komt ergens in het boek een rechtszaak in voor, deze wordt heel uitgebreid omschreven en was niet eens interessant. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden aanwezig. Het begin en het einde van het boek vond ik eigenlijk alleen maar interessant, heel het middelste gedeelte leek niet meer bij de rest van de boeken te passen en was ook langdradig.


Wat wel een positief punt aan dit deel was, was dat er ook verteld wordt vanuit andere pioniers dan Léonor. Je leert zo iedereen toch nog een klein beetje extra kennen.


Phobos 4 is het laatste deel van de Phobos serie. Het verhaal gaat over de terugkeer naar de aarde waardoor mars bijna niet meer aan bod komt in dit boek. Als je mars net het interessantste gedeelte van de boeken vond, komt het grootste deel nogal oninteressant en langdradig over. Ook komen er nieuwe personages in voor, die eigenlijk niet belangrijk zijn en daardoor het verhaal onnodig ingewikkeld kunnen maken. Wel leer je zelfs in dit laatste deel de gekende personages nog een beetje beter kennen omdat er ook vanuit hun wordt verteld.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page