top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Parel en Tij

Titel: Parel en Tij

Auteur: Anniek Rodenburg

Uitgeverij: Clavis

Reeks: Parel en Tij 1

Pagina's: 405

Sterren: 4


Op het eerste zicht lijkt Riv een normale tiener. Maar zonder de laag foundation in haar nek en de zwarte haarverf zou ze nogal opvallen met haar natuurlijke kieuwen en blauw haar. Riv is namelijk een zeemeermin, een geheim dat maar twee mensen weten. Wanneer er vreemde overstromingen plaatsvinden in Rotterdam vreest Riv dat haar geheim in gevaar komt. Samen met haar vrienden probeert Riv uit te zoeken wat er precies aan de hand is terwijl ze in tussentijd nog altijd het normale meisje moet blijven.

parel en tij Anniek Rodenburg

Dit boek bevat een goede verhaallijn, spanning, sterke personages, fantasy, een boodschap en is zelfs met dit allemaal vlot te lezen. Echt prachtig hoe het Anniek gelukt is dit allemaal te combineren in Parel en Tij.


Het verhaal zelf combineert een fantasy wereld met onze wereld, door een wezen uit de magische onderwaterwereld op het land te brengen. Riv heeft haar leven lang onder water geleefd waar ze een andere cultuur gewend is. Als ze dan in een voor haar nieuwe wereld terechtkomt kan ze niets anders dan zich aanpassen om er op die manier bij te horen. Dit kan een herkenbaar thema zijn, want je wilt ergens bijhoren, maar moet je daarvoor jezelf veranderen? Moet je van alles houden waar je vrienden van houden? Ook Riv krijgt hiermee te maken en dat maakt haar, ondanks dat ze een mythisch wezen is, toch menselijk.


Ook komen de onderwerpen klimaatcrisis en de plastic vervuiling voor in het verhaal. Deze lijken niet geforceerd en zijn vloeiend in het verhaal verweven. Er wordt hier niet in detail op ingegaan, maar het maakt zeker duidelijk dat het wel echte problemen zijn.


Hoewel dit geen thriller is, is er toch voldoende spanning aanwezig. Deze is niet constant aanwezig, maar dat is ook niet nodig voor dit verhaal. Juist de afwisseling van het dagelijkse leven met de zoektocht naar de mysterieuze overstromingen maken het boek zo mooi om te lezen.


Ik had graag wat meer gelezen over de onderwaterwereld. Er wordt hier wel naar verwezen, maar het grootste deel van het boek speelt zich toch op het land af. Ik was juist zo benieuwd naar meer details over deze mysterieuze wereld.


Hoewel Parel en tij een redelijk dik boek is, is hier niets van te merken tijdens het lezen. Je leest het zo uit en het liefst start je meteen met het volgende deel, helaas is het daar nog op wachten.


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page