top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Overstekers: Een kracht ontwaakt

Titel: Een kracht ontwaakt

Auteur: Petra Doom

Uitgeverij: Lannoo

Reeks: Overstekers 1

Pagina's: 395

Sterren: 3


Mirabel is een Oversteker, dit betekend dat ze vanuit de magische wereld Aeterna weg is gegaan en naar de aarde is gekomen. Op aarde heeft ze een nieuw leven opgebouwd, ze heeft een fruitbedrijf samen met haar huisgenoot Terya. Verder helpt ze andere Overstekers als ze problemen krijgen met mensen. Als er een moord wordt gepleegd, wordt Mirabel gevraagd te helpen om met mogelijke betrokkenen te praten, maar al snel blijkt haar rol in het onderzoek groter te worden.


de boekenhamsteraar recensie boek overstekers een kracht ontwaakt petra doom

Overstekers zijn een soort mythische wezens, zo zijn er bijvoorbeeld faunen en centauren. Hoewel het verhaal doet vermoeden dat er veel verschillende soorten wezens zijn, komen er niet veel voor in het verhaal en ze worden ook niet uitgebreid omschreven. Dit is leuk als je een levende fantasie hebt en je al snel een voorstelling kan maken van deze wezens, maar indien je niet zo'n levende fantasie hebt wordt het al moeilijker ze voor te stellen.


Hoewel het genre van het boek fantasy is, bevat dit boek meer een crime verhaal. Er is namelijk een moord gepleegd en dit is dan ook het hoofdthema. Het is dus een crime verhaal, maar de personages zijn mensen en mythische wezens.

Bij deze genres verwacht ik wel best veel spanning en de kans om mee te zoeken naar de dader in het verhaal. Dit viel best tegen, als lezer weet je evenveel of zelfs minder dan het hoofdpersonage, waardoor het zeer moeilijk is om zelf een dader te zoeken. Doordat je zelf niet meezoekt is de spanning al veel minder aanwezig.


Het verhaal speelt zich af op aarde. De magische wereld Aeterna waar Mirabel vandaan komt, komt niet veel voor. Hierdoor weet je ook zo goed als niets van deze wereld. Er wordt gezegd dat Mirabel een groot deel van haar leven daar heeft gewoond, maar veel meer wordt er niet over verteld waardoor het grootste deel van haar jeugd een mysterie blijft.

Niet alleen de jeugd van Mirabel is een mysterie, er is gewoon weinig van haar geweten. Dit helpt mee om de spanning op de bouwen in het verhaal, want wie is deze mysterieuze Mirabel. Tegelijk zorgt het ook ervoor dat het inleven moeilijker gaat, want je weet niet meteen waarom ze bepaalde keuzes maakt.


Wat een groot pluspunt is aan dit boek is het deel dat de Overstekers zich op aarde bevinden zonder dat mensen dit doorhebben. Dit maakt het boek realistisch en het bevat het fantasy genre. De huisgenoot van Mirabel is bijvoorbeeld een vormveranderaar, ze kan haar uiterlijk op elk moment aanpassen. Ze moet er rekening mee houden altijd hetzelfde uiterlijk te hebben, want anders zouden de mensen erachter kunnen komen dat ze niet "normaal" is.


Een kracht ontwaakt is het begin van een fantasy trilogie, maar het boek heeft meer weg van een crime verhaal met een aantal fantasy elementen. De magische aspecten van het boek maken het heel origineel, maar het mist een uitgebreidere uitwerking.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page