top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Lang en Gelukkig

Titel: De school van Goed en Kwaad - Lang en Gelukkig

Auteur: Soman Chainani

Uitgeverij: HarperCollins

Reeks: De School van Goed en Kwaad 3

Pagina's: 556

Sterren: 4


Agatha en Tedros zijn samen in Gavaldon beland, terwijl Sophie met de Schoolmeester in de School blijft. Maar nu de Schoolmeester terug is en de macht in handen heeft, is de School wederom veranderd. Nu is het de school van Oud en Nieuw geworden waarbij alle leerlingen, Immers en Nimmers, leren om Slecht te zijn. Daarbij komt nog dat oude slechteriken terug zijn gekomen uit de dood en het einde van hun sprookjes willen veranderen. De wereld van Goed en Kwaad staat weer volledig op zijn kop.

De school van goed en kwaad lang en gelukkig soman chainani

Het was alweer een tijdje geleden dat ik het tweede boek uit de reeks van ‘De school van Goed en Kwaad’ las, dus ik moest terug in het verhaal komen. Gelukkig wordt er in het begin van dit derde deel kort herhaald wat er was gebeurd. Ook komt het boek langzaam op gang zodat je ook hier weer de tijd krijgt om terug in het verhaal te komen.


Zoals in de vorige boeken volgen we hier weer Agatha en Sophie. Deze twee hoofdpersonages zijn zeer goed uitgewerkt. Elke beslissing die ze nemen, hoe dom of slecht deze ook lijkt, is te begrijpen. Zelf hecht ik veel belang aan de uitwerking van personages. Wanneer het de auteur lukt om je te laten meeleven en inleven in personages die je zo hard kunnen frustreren, maar waar je tegelijkertijd van houdt, vind ik de uitwerking perfect, wat hier dus het geval was.


Helaas geldt deze geweldige uitwerking alleen voor de twee hoofdpersonages. Tedros speelt bijvoorbeeld ook een grote rol in dit en de vorige boeken, maar toch blijf ik hem maar een oppervlakkig personage vinden.


In het begin van het boek lezen we dat de school weeral van naam veranderd is. Ook lijkt de relatie van Agatha, Tedros en Sophie onderling weeral te veranderen. De boeken hebben dus een aantal zaken die herhaald worden, waardoor de originaliteit ervan weg is. Dat zorgde ervoor dat het verhaal soms langdradig overkwam.


Gelukkig zijn er ook genoeg nieuwe elementen te vinden in dit boek. Zo komen er een aantal nieuwe personages bij, die ik echt een goede toevoeging vond aan het boek. Ook blijft er spanning aanwezig en komen er plottwists in voor waardoor het boek aangenaam blijft om te lezen.


Hoewel ‘De school van Goed en Kwaad’ uit meer dan drie boeken bestaat, lijkt het verhaal wel afgesloten na dit boek. Ik ben dus zeer benieuwd waar het volgende boek over zal gaan.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page