top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie IQ

Titel: IQ

Auteur: Erik Jan Tillema

Uitgeverij: Clavis

Pagina's: 251

Sterren: 4


Het Einsteincollege is een school waar alleen de slimste kinderen naartoe gaan. De school stimuleert kinderen om intelligenter te worden en elk jaar vindt er een IQ-test plaats om te bepalen wie de slimste leerling van de school is. Iedereen wilt natuurlijk de slimste zijn, sommige hebben daar hun eigen redenen voor. Dan sterft opeens de slimste leerling en daar stopt het niet. Meerdere slimme leerlingen sterven snel achter elkaar. Isa vertrouwt het niet en deelt dit met haar vrienden. En dan is er ook nog die mysterieuze tekst waarvan de leerlingen de opdracht krijgen deze te vertalen.

IQ Erik Jan Tillema

In IQ volgen we een aantal slimme leerlingen die naar het Einsteincollege gaan. Doordat het verhaal meteen begint en er verschillende perspectieven zijn, is er even tijd nodig om in het verhaal te komen. Gelukkig werd alles snel duidelijk en was de spanning al vroeg aanwezig.


Er gaat een leerling dood, maar niet lang daarna sterft de volgende. Je probeert samen met de personages mee te zoeken naar de oorzaak van deze tragische gebeurtenissen.

Langzaamaan krijg je meer informatie doordat je vanuit verschillende personages leest. De spanning blijft doorheen het verhaal opbouwen tot aan het onverwachte einde. Door deze zoektocht en de hoge spanning is het een boek dat makkelijk in een keer uit te lezen is.


Wat mij stoorde tijdens het lezen was de afwezigheid van de politie. Nadat er meerdere leerlingen redelijk snel achter elkaar overlijden uit dezelfde school, zou er toch verwacht worden dat de politie zal ingrijpen of een onderzoek start. Alleen is dat niet het geval. Er kwam wel eens de vraag in voor “moeten we de politie niet bellen?”, maar dit idee werd afgekeurd, terwijl ik tijdens het lezen de hele tijd dacht: waarom bellen ze niet gewoon?


IQ is een spannende YA thriller die je in een ruk uitleest. Ondanks de paar storende momenten is dit boek zeker een aanrader.


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page