top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Het verloren kristal: Schaduwen

Titel: Het verloren kristal: Schaduwen

Auteur: Cato Frederiks

Uitgeverij: Zilverbron

Reeks: Het verloren kristal 1

Pagina's: 276

Sterren: 3,5


Een school waar leerlingen hun magie en vechtkunsten leren te gebruiken wordt aangevallen en in brand gestoken. Leerlingen proberen te vluchten of te vechten tegen de vijandige soldaten van Nisa’uri. Vier leerlingen die elkaar niet kennen vinden elkaar tijdens het vluchten en besluiten een bondgenootschap te vormen om zo meer overlevingskant te hebben.

Het verloren kristal schaduwen cato frederiks

In deze groep zitten verschillende soorten krijgers. Isaya, een Zandkrijger; Daniel, een boogschutter; Cye, een Doitean en Nika, een Schaduwkrijger. Het is leuk om te lezen over deze verschillende soorten krijgers al wordt niet bij iedereen hun speciale talent heel duidelijk weergegeven. Na het lezen van het boek blijft het voor mij nog onduidelijk wat een Schaduwkrijger precies inhoudt. Je krijgt wel een algemeen beeld maar er mocht iets dieper op ingegaan worden.

Wel lees je vanuit alle vier hun oogpunt, hierdoor leer je de personages redelijk kennen. Ook hier miste ik jammer genoeg meer uitwerking. In het algemeen wordt het karakter van iedereen wel duidelijk, maar ontbreekt er achtergrondinformatie waardoor het voor mij niet mogelijk was me volledig in te leven.

Vooral de hoofdstukken vanuit Cye waren origineel omdat hij als Doitean de wereld op een andere manier ervaart. Door vanuit zijn perspectief over gebeurtenissen te lezen, is het iets makkelijker om te weten hoe hij alles meemaakt dankzij zijn gave.


De wereldopbouw is duidelijk uitgelegd doorheen het verhaal. Vooraan in het boek staat een kaart waar je ook naar kan kijken, maar ook zonder de kaart is alles duidelijk.


De spanning komt al redelijk snel in het verhaal. Dit samen met alle nieuwe personages en de nieuwe wereld maken dat het begin nogal ingewikkeld is. Er is dan zoveel om te verwerken en hier krijg je als lezer maar weinig tijd voor. Gelukkig blijft de spanning wel aanwezig doorheen het boek en dit maakt dat, eenmaal gewend aan de wereld en personages, het boek vlot leest.


Over het algemeen was dit een mooi boek. Ik miste hier en daar de uitwerking, maar de verhaallijn is veelbelovend.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page