top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie De poorten naar Valemya

Titel: De poorten naar Valemya

Auteur: Ingrid Hageman-Veraart

Uitgeverij: Zilverbron

Reeks: De poorten naar Valemya 1

Pagina's: 189

Sterren: 3


Catelijn heeft een normaal leven, maar wanneer ze op een dag wordt bedreigd door een man verandert alles. Het blijkt dat ze geen mens is, maar een elfin en dat er een andere wereld is waar veel meer elfen leven, Valemya. Met de hulp van meneer Kremije gaat ze door de poort om deze nieuwe wereld met eigen ogen te zien. Daar krijgt ze te horen dat er problemen zijn met de poort, maar ook hoort ze dat ze magie heeft. Samen met een andere elf, Malio, gaat ze op onderzoek uit om het probleem rond de poort te vinden.

De poorten naar valemya ingrid hageman-veraart

‘De poorten naar Valemya’ is een boek dat vlot wegleest. Je zit vanaf het begin in het verhaal. Dit komt vooral omdat het verhaal begint in de normale wereld met een hoofdpersonage dat denkt dat ze een gewoon mens is. Je leert samen met haar alle nieuwe informatie over elfen kennen en dit wordt langzaamaan op een duidelijke manier overgebracht. Ook volgen de gebeurtenissen elkaar snel op, waardoor je snel doorheen het verhaal vliegt, maar waar alles niet al te goed wordt uitgewerkt.


Verder bevat het boek een goede variatie aan fantasie elementen. Het gaat namelijk niet alleen over elfen, maar ook komen er andere vreemde wezens in voor, het reizen tussen de twee werelden wordt besproken en dan is er ook nog magie. Alleen deze magie vind ik wat minder goed beschreven. Catelijn heeft bijvoorbeeld magie en krijgt te horen dat het lang duurt voordat het zal lukken deze goed te kunnen gebruiken. Met alles dat erop volgt, lijkt ze dan toch wel een natuurtalent te zijn die amper oefening nodig heeft. Verder vind ik het ook niet duidelijk wat de grenzen ervan zijn.


Het boek bevat niet al te veel personages, waardoor iedereen makkelijk uit elkaar te houden is. Maar helaas vind ik ze allemaal niet voldoende uitgewerkt. Ik vind bijvoorbeeld dat Catelijn wel heel snel accepteert wat ze is, ook al wist ze niet eens dat elfen echt bestonden. Ik heb het gevoel dat ze weinig emoties toont en daarom kan ik me maar moeilijk met haar inleven.


De poorten naar Valemya is het begin van een trilogie waarin we kennis maken met de magische wereld Valemya. Het is een vlot te lezen fantasieboek, maar waar er toch wel wat meer tijd besteed mocht worden aan de uitwerking van alles.


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page