top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Bijltijd, Wolfnacht, Runenkracht

Titel: Bijltijd, wolfnacht, runenkracht

Auteur: Rick Vermunt

Uitgeverij: Zilverbron

Pagina's: 314

Sterren: 3



‘Hij is gelijk aan de machtigste God. Hij zal het universum nieuwe vorm geven. Hij zal de aanleiding zijn voor mijn dood. Hij is de Onbepaalde Vreemdeling.’ Het gezicht van de God vertrok in een grimas die het midden hield tussen woede en angst. ‘Chaos is mijn domein! Handlanger van de Ragnarok!’ riep hij uit.

bijltijd, wolfnacht, runenkracht Rick Vermunt

Het zal je maar gebeuren: een schurk dwingt je een spreuk uit te spreken en het volgende moment bevind je je in de wereld der Noormannen. ‘Foutje!’ roept de schurk en verdwijnt. Dit overkomt de jonge taalkundige Gunnar. Angstig en onzeker met als enige vaardigheid zijn enorme talenknobbel probeert hij zich te redden in een omgeving waarin mythische wezens werkelijkheid zijn. Gunnar wil maar één ding: terug naar huis. Met de hulp van de Walkure Sigrdrífa gaat hij op zoek. Gaandeweg blijkt dat de schurk niemand minder is dan Loki, de Deugniet. De god smeedt een akelig plan.


Eerder las ik ‘De maker, De sloper, De breker’, een boek van dezelfde auteur dat zich na dit verhaal afspeelt, maar wel eerder is uitgebracht. Dat boek vond ik veel te ingewikkeld en ik was dus redelijk bang dat dat ook nu het geval zou zijn. Gelukkig was dit niet zo en was ‘Bijltijd, Wolfnacht, Runenkracht’ veel beter te volgen.


We lezen het grootste deel van het boek over Gunnar. Hierdoor leren we hem redelijk goed kennen en kan je met hem meeleven. Verder komen er nog redelijk veel namen van personages in voor. Een aantal hiervan waren niet goed uit elkaar te houden, maar dit ging om de minder belangrijke personages. Op zich was dit een beetje storend tijdens het lezen, maar het was niet belangrijk om de verhaallijn te kunnen volgen. De andere belangrijkere personages werden goed uitgewerkt en konden wel goed uit elkaar gehouden worden.


Het lezen van het boek kost wel veel concentratie aangezien er toch wel wat moeilijke termen uit deze wereld van de Noormannen in voorkomen. Helaas lukte het me niet altijd me volledig te focussen op het verhaal omdat sommige stukken redelijk langdradig overkwamen.


Wel is het concept van het boek goed uitgedacht. Iemand die van onze wereld naar een wereld gaat waarin de Noorse goden echt bestaan en terugkomt in de Vikingtijd. Ik vond het interessant om te lezen over de cultuur van deze Noormannen.


Bijltijd, Wolfnacht, Runenkracht is een boek met een goed concept dat je meeneemt naar de Vikingen, maar het vraagt wel je volledige aandacht om het te kunnen volgen.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page