top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Recensie Als de sterren fonkelen

Titel: Als de sterren fonkelen

Auteur: Jet Nijland

Uitgeverij: Loft Books

Pagina's: 220

Sterren: 4


Nadat de opa van Liz gestorven is, heeft Liz een geel boekje en een stapel kaarten waarmee haar zoektocht naar zijn verleden begint. Ze weet dat haar grootouders de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, maar hier hebben ze nooit veel over verteld. Tijdens de zoektocht naar haar familiegeschiedenis krijgt Liz hulp van Tom. Dankzij hem wordt het niet alleen een zoektocht naar het verleden, maar ook een naar haarzelf.

Als de sterren fonkelen jet nijland

In het verleden lezen we het verhaal van Bram en Saar, de grootouders van Liz. Voor de oorlog werden ze verliefd op elkaar, maar tijdens de oorlog wordt Bram naar Duitsland gestuurd om te werken voor de vijand en worden ze dus van elkaar gescheiden. Zou hun liefde sterk genoeg zijn om deze periode te overleven?


Als de sterren fonkelen vertelt twee verhalen. Het grootste deel gaat over Bram en Saar tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar dit wordt regelmatig afgewisseld door Liz haar verhaal. Hoewel de beide verhaallijnen zich focussen op een ander thema, vormen ze samen toch een vlot te lezen geheel.


Langs de ene kant lezen we dus over de oorlog en dan specifiek over de Dwangarbeiders en de moeilijkheden en gevaren waar ze mee te maken kregen. Ik moet bekennen dat dit een kant van de oorlog was waar ik nog niet veel over had gehoord. Ik vond het dan ook interessant om via dit verhaal hier meer informatie over mee te krijgen.


Deze zwaardere stukken worden onderbroken door Liz haar zoektocht. Hierin lezen we ook over de oorlog, maar ook over andere dingen die ze meemaakt op reis, wat toch een klein feelgood kantje geeft aan het verhaal. Deze afwisseling van de gruwelijkheden van het verleden en de luchtige momenten in het heden maakt dat het verhaal vlot te lezen is.


Als de sterren fonkelen is wederom een prachtig verhaal van Jet. Ik ben echt fan van haar schrijfstijl en hoop dat er nog veel boeken zullen volgen.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page