top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Ontgroening: is dit het wel waard?

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Black Friday

Auteur: Maren Stoffels

Uitgeverij: Uitgeverij Leopold

Pagina's: 201

Sterren: 5


Ris en Megan zijn twee studenten die lid willen worden van de studentenvereniging Veneris Dies Nigra. Om lid te worden moeten ze wel eerst de ontgroening doorstaan. Deze duurt vijf dagen (van maandag tot vrijdag) en de laatste dag wordt Black Friday genoemd. De studenten die lid willen worden, worden novieten of bonen genoemd. Tijdens de ontgroening moeten de novieten verschillende opdrachten uitvoeren, die vernederend of ranzig kunnen zijn. Iedereen die lid wilt worden, heeft een reden waardoor ze mee willen doen aan deze ontgroening. Maar is dit het wel allemaal waard...


de boekenhamsteraar recensie boek black friday maren stoffels

Het verhaal begint met een krantenartikel over de studentenvereniging. Hierin wordt vermeld hoe er tijdens Black Friday een student gewond is geraakt. Dit zorgt al meteen voor spanning want door dit artikel te lezen weet je al dat de ontgroening van deze vereniging best heftig zal zijn.


Het verhaal wordt verteld vanuit drie verschillende perspectieven: Ris, Megan en een getuigenverklaring die zich de dag na Black Friday afspeelt. Een getuigenverklaring geeft dus al meteen aan dat er iets ernstigs gebeurd moet zijn. Een aantal vragen die daarom gesteld zouden kunnen worden zijn: wat is er gebeurd? Met wie is er iets gebeurd? Zelf ga je tijdens het lezen natuurlijk naar antwoorden op deze vragen zoeken. Telkens je een idee hebt, komt er een nieuw deel van de verklaring die ervoor zorgt dat je theorie ontkracht wordt. Kortom, de spanning is doorheen heel het verhaal aanwezig.


Het verhaal vanuit de standpunten van Ris en Megan start waar de ontgroening start. Je wordt al meteen in het verhaal gegooid en weet in het begin eigenlijk niets van deze personages. Hierdoor kan het wat moeilijker zijn om je in te leven in het begin van het verhaal. Naarmate het verhaal vordert, krijg je steeds meer achtergrondinformatie over deze personages, waardoor het steeds makkelijker wordt om je in te leven.


Een voordeel aan dit verhaal is dat het vanuit twee personages is geschreven. Als je jezelf dan niet goed kan inleven in het ene personage, heb je het andere personage nog waar dit misschien wel lukt.


Er zijn geen echte hoofdstukken aanwezig, dit zorgt ervoor dat het verhaal vlot leest. Wel is het verhaal ingedeeld in de verschillende dagen van de ontgroening. Elke dag wordt aangegeven met een pagina waarop verschillende tekeningen staan van dingen die er in die dag voorkomen. Dit helpt mee om spanning te creëren want je vraagt je af wat sommige tekeningen met een ontgroening te maken kunnen hebben.


Het verhaal is ook best actueel. Er zijn nog altijd studentenverenigingen die een ontgroening hebben waar er opdrachten plaatsvinden zoals in het verhaal, of soms zelfs erger. Dit zijn natuurlijk wel de extreme gevallen, maar toch gebeurd het nog. Het zet aan het denken, waarom willen mensen nog meedoen aan ontgroeningen? Waarom worden er nog van deze vreselijke opdrachten verzonnen? De auteur heeft de opdrachten dan ook gebaseerd op waargebeurde feiten.


Als je op zoek bent naar een thriller en je leest graag YA, dan zou dit boek zeker een aanrader zijn. Hou er wel rekening mee dat als je begint met lezen, het moeilijk is om het boek weg te leggen.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page