top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Hoever ga jij voor wat je nodig hebt?

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Nodig

Auteur: Joelle Charbonneau

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Pagina's: 323

Sterren: 4


Willen: een verlangen om iets te bezitten of te doen; een wens.

Nodig hebben: iets essentieels wat vereist is, omdat je er niet zonder kunt leven.

Wat heb jij nodig?

Dit zijn de woorden waarmee het verhaal begint. Het zet al meteen aan het denken, wat zou ik echt nodig hebben en dit gebeurd dus al voordat het verhaal begonnen is. Het begint dus al met iets om over na te denken.

De boekenhamsteraar recensie boek nodig joelle charbonneau

DJ heeft last van nierfalen, hij heeft een donor nodig, maar niemand lijkt geschikt hiervoor. Zijn zus Kaylee zit erg met hem in en probeert er alles aan te doen om een donor te vinden. Ze vraagt aan mensen om zich te laten testen, ze maakt een campagne op sociale media enzovoort. Helaas krijgt ze geen resultaat.


Op een dag ontdekt ze het bestaan van een nieuwe website: Nodig. Het is een soort sociale mediasite waar iedereen kan ingeven wat ze nodig hebben en de website vraagt iets kleins in de plaats. Kaylee denkt na wat zij nodig heeft een vraagt een nier voor haar broer en krijgt niet snel antwoord op haar verzoek zoals de andere gebruikers. De rest van haar school die lid zijn van Nodig moeten simpele opdrachten uitvoeren voor wat zij nodig hebben. Voor een nieuwe gsm moet iemand bijvoorbeeld vijf nieuwe mensen uitnodigen, maar hoe langer de website, hoe moeilijker de opdrachten.

Nadat de website nog maar een paar dagen in gebruik is sterft er iemand door een pinda allergie, is dit toeval of is de website toch veel gevaarlijker dan iedereen aanvankelijk dacht?


Het hoofdpersonage is Kaylee, maar ze is zeker niet het normale tienermeisje. Ze heeft niet veel vrienden, is niet buitengewoon slim en is ook niet vreselijk mooi. Sinds haar broertje ziek is geworden is haar leven al helemaal veranderd, haar vader heeft hun verlaten en ze krijgt psychiatrische hulp. Het is al een goed element dat ze psychiatrische hulp krijgt, want dit is vaak iets dat mensen kan verwarren met iemand die “gestoord” is. Het is duidelijk dat Kaylee niet gestoord is, maar dat ze vooral hulp nodig heeft met het feit dat haar vader haar heeft verlaten en omdat ze er alles aan wilt doen om haar broer aan een nier te helpen.


Behalve Kaylee zijn er nog veel andere personages in het verhaal. Er wordt ook vanuit een aantal hun perspectief geschreven. In het begin is het niet altijd even duidelijk waarom deze perspectieven er zijn, maar dit wordt uiteindelijk wel duidelijk. Deze perspectieven zijn een leuke afwisseling, maar kunnen ook voor verwarring zorgen. Omdat er best wel wat personen zijn, waarvan er niet veel uitleg wordt gegeven en het een tijd duurt voordat er weer in hoofdstuk in die zijn perspectief wordt geschreven, is het niet altijd meer duidelijk wie wie is.


Het boek is ook een deel voorspelbaar. Het begint met het concept dat je iets krijgt voor er eigenlijk niets voor te moeten doen. Iedereen kan al raden dat de opdrachten die nog gaan komen steeds erger worden. Dit neemt niet weg dat het boek niet spannend is, want je kan natuurlijk niet alles voorspellen. Zo zijn er vragen: waarom heeft Kaylee’s vader hun verlaten? Krijgt DJ een nier? Hoever gaat iedereen in de opdrachten? Deze vragen (en nog veel meer vragen) zijn niet zo voorspelbaar en kom je te weten als je het boek leest.


Nodig is een spannend verhaal dat een aantal hedendaagse elementen aanhaalt, zoals psychiatrische hulp en sociale media en deze in een spannend verhaal combineert. Hoewel er een aantal delen wat voorspelbaar kunnen zijn, is lang niet heel het verhaal voorspelbaar en is er nog genoeg spanning aanwezig.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page