top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Een modern sprookje

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Day dreamer

Auteur: Luna Van Roosen

Reeks: Day dreamer 1

Uitgeverij: Hamley books

Pagina's: 273

Sterren: 3


Op een dag gaat Lora, samen met haar hond Henry, hardlopen in het bos nadat ze ruzie had met haar moeder. Ze heeft even genoeg van de regels van haar moeder en besluit Henry los te laten lopen. Al snel komt ze erachter dat dit een slecht idee was, want Henry rent het bos in en ze verdwalen. Gelukkig vind ze, na een dag in het bos verdwaald te zijn, een kasteel. Ze wordt hier opgevangen en wordt al snel vrienden met een aantal bewoners, maar ze komt er ook achter dat in het kasteel niet alles is zoals het lijkt.


de boekenhamsteraar recensie boek day dreamer luna van roosen

Het thema van het boek is mooi uitgedacht, als een soort modern sprookje. Er komen veel verwijzingen naar andere sprookjes in voor, wat het extra leuk maakt voor de sprookjesliefhebbers. Ook zijn er veel verwijzingen die niet letterlijk naar sprookjes verwijzen, maar die er wel meteen aan doen denken. Zo heeft Lora een stiefzus waarmee ze het niet goed kan vinden en komt ze terecht in een mooi sprookjesachtig kasteel dat in een bos verstopt staat.


Er zijn jammer genoeg een aantal “onrealistische” elementen die storend kunnen zijn voor het verhaal. Lora verdwaalt in het bos en komt terecht in het kasteel, maar ze probeert niet terug te keren naar huis, ookal weet ze dat ze een overbezorgde moeder heeft die naar haar aan het zoeken is. Haar stiefzus komt na een tijd ook in het kasteel, maar ze vraagt zich ook niet af hoe zij daar terecht is gekomen. Er zijn nog een aantal voorbeelden zoals deze die het hoofdpersonage ongeloofwaardig doen overkomen.


Het verhaal is mooi en sprookjesachtig, maar spannend is het niet. Na een aantal hoofdstukken te hebben gelezen blijkt er eigenlijk zeer weinig te zijn gebeurd voor relatief veel pagina’s. Dit is niet erg als je op zoek bent naar een mooi sprookje, maar als je op zoek bent naar een spannend, niet weg te leggen boek is dit niet wat je zoekt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er niets van spanning aanwezig is, vooral tegen het einde toe begint er wat spanning opgebouwd te worden. Tegen het einde is er zelfs een cliff hanger aanwezig, waardoor je meteen door wilt lezen in deel twee.


Aan het begin van elk hoofdstuk is een tekening te zien. Vaak zijn dit dezelfde tekeningen, bijvoorbeeld een boslandschap, maar het geeft wel een extra magische sfeer aan het verhaal. Verder in het boek staan er een paar tekeningen van personen, ook deze zijn prachtig gemaakt en helpen mee aan de sfeer.


Day dreamer is een mooi modern sprookje, met veel elementen van de klassieke sprookjes aanwezig. Er is wel niet veel spanning, maar dit is niet erg als je op zoek bent naar een boek om bij weg te dromen. Het nadeel is wel dat het hoofdpersonage een aantal onrealistische eigenschappen heeft, wat als storend kan worden ondervonden tijdens het lezen.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page