top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

Een akelige maar realistische verhaal over de technologische samenleving waarin we leven.

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Privacy Live

Auteur: Annet Hulst

Uitgeverij: LetterRijn

Pagina's: 250

Sterren: 3


Jente is al een tijd samen met haar vriend Daniël, zij maakt vlogs over haar gezonde levensstijl en hij helpt haar met de technische kant van haar vlogs. Samen lijken ze perfect, alleen blijft dit niet zo. Er is namelijk net een nieuw programma dat wordt uitgezonden: Privacy Live. Hierin komt er elke week een aflevering van iemand op tv, waarin heel het leven van die persoon te zien is. Deze persoon wordt namelijk al een lange tijd door camera’s gevolgd en dus zijn er geen geheimen meer, alles wordt gefilmd en uitgezonden.


Privacy Live Aneet Hulst

Tijdens de tweede aflevering van Privacy Live is het geheim dat zichtbaar wordt alleen veel erger dan gedacht. Tijdens deze aflevering wordt Patrick gevolgd, hij is getrouwd met Carolien en samen hebben ze een dochtertje Eva. Uit de uitzending blijkt echter dat Eva wordt mishandeld door Patrick. Al snel weet iedereen wat voor persoon Patrick is en heeft iedereen medeleven met Eva. Ook Jente trekt het zich enorm aan wat er gebeurd is. Ze praat hier constant over, en dat werd Daniël te veel. Ze krijgen hierover ruzie en Daniël verdwijnt na deze ruzie. Hij is uit haar leven verdwenen, hij antwoord niet op haar berichten, belt haar niet terug,… Jente wilt echter een verklaring en zoekt uit waar Daniël is, wat er is gebeurd.



Het eerste dat opvalt in het verhaal is hoe menselijk Jente beschreven wordt. Ze is een vegan en doet er alles aan om gezond te leven, omdat ze niet zo als haar moeder wilt worden. Ze vlogt over haar leven en probeert op al haar volgers te reageren. Ze heeft een relatie met iemand waar ze veel van houdt. Ook wil ze beroemd worden, haar plan hiervoor is mee te doen aan een programma: de mooiste maagd van Nederland. Er was hier eerder al een seizoen van gekomen en dus wist Jente dat de jury de kandidaten hard kan beledigen en dat ze naakt op tv zal komen, maar ondanks alles wil ze meedoen zodat ze beroemd kan worden. Het valt dus al op hoe menselijk ze hier is, ze wil haar droom waarmaken, ondanks alles wat ze hiervoor moet doen. Ook bij haar vlogs is haar menselijkheid duidelijk. Ze maakt bijvoorbeeld filmpjes van wat ze als ontbijt eet en houdt het vol dit te eten, ondanks dat het vreselijk vies is en deelt dit met de wereld.

Een ander element in dit verhaal is hoe hedendaags het is. Jente vlogt en deelt haar leven met de hele wereld. Ze zit constant op internet om nieuws over Eva te zoeken. Kortom, ze is erg afhankelijk van het internet, zoals we vandaag de dag allemaal zijn. Over dit onderwerp geeft de auteur ook een duidelijke boodschap mee, waar we soms allemaal toch nog even aan herinnerd moeten worden.


Het nadeel aan dit verhaal was dat er eigenlijk niet heel veel gebeurt. Hierdoor kan het boek wat langdradig overkomen. Zo komen er een aantal elementen in het verhaal voor, die in het begin best belangrijk lijken, maar die later dus geen toevoeging van het verhaal waren. Dit is best jammer, want sommige elementen worden wel heel uitgebreid besproken , waardoor meer informatie of meer belang in het verhaal leuk geweest zouden zijn.


Doordat er niet veel in het verhaal gebeurd, is er ook niet veel spanning aanwezig. Dit maakt echter niet dat het boek traag leest. De auteur heeft een hele vlotte schrijfstijl die ervoor zorgt dat het boek toch snel uit is. Zo is het boek opgedeeld in veel kleine hoofdstukken en wordt er vanuit meerdere perspectieven geschreven.


Privacy Live is een boek dat een akelige, maar niet onrealistische realiteit weergeeft van de samenleving op dit moment. De personages zijn realistisch en het is met een vlotte schrijfstijl geschreven. Het boek bevat niet veel spanning en een aantal elementen zijn minder uitgewerkt, maar dit neemt niet weg dat de inhoud van het verhaal niet de moeite waard is.

4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page