top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDe Boekenhamsteraar

De wereld vergaat in stof

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021

Titel: Stof

Auteur: Joanne Carlton

Uitgeverij: Hamley books

Pagina's: 262

Sterren: 4


De aarde wordt bedreigd door een gigantische stofwolk. Het stof blijkt al snel giftig te zijn voor iedereen die het inademt, waardoor er veel mensen sterven. Na de tweede stofwolk zijn er nog maar een paar overlevenden, waaronder Simon James. Simon is alles verloren door het stof en hij wilt dan ook een einde aan zijn leven maken. Op de dag dat hij wilt sterven komen er mensen van de overheid naar hem toe die willen dat hij blijft overleven, samen met een onbekende vrouw om zo de mensheid te kunnen redden.


de boekenhamsteraar recensie boek stof joanne carlton

Simon is zijn vrouw, kind en hond kwijtgeraakt door de stofwolk. Hij krijgt de kans om, ondanks dat de wereld die we kennen vergaat, een nieuw leven te beginnen. Hij zou samen met een vrouw die hij niet kent als enigen overleven en ervoor zorgen dat de mensheid opnieuw kan voortbestaan.

Dit zet aan het denken, wat zou jij doen in zijn plaats? Zou jij willen overleven als iedereen van wie je houdt sterft en als je dan de rest van je leven overblijft met maar één ander persoon. Of zou je ervoor kiezen om, samen met de rest van de mensheid te sterven.


Heel het boek wordt verteld vanuit Simon, zowel zijn leven van voor de stofwolk, als zijn leven tijdens de stofwolk. Je leert hem kennen, je voelt mee met het personage en al zijn gemaakte keuzes zijn te begrijpen. Simon is dus een perfect gekozen personage voor dit verhaal.


Hoewel het verhaal zich in verschillende tijden afspeelt, staat er duidelijk weergegeven wanneer het gaat over voor het stof, of wanneer het gaat over de gebeurtenissen tijdens het stof. Ook staat er een datum bij van wanneer de stofwolk er is. Toen ik voor de eerste keer de inhoud las, dacht ik dat dit een boek zou zijn wat zich afspeelt in de toekomst, maar verassend genoeg speelt het zich af in 1996. Dit maakt het verhaal nog specialer want dit betekent dat het boek een alternatieve versie van onze wereld weergeeft.


Stof is een spannend verhaal dat je aan het denken zet. Wat zou jij doen in Simon zijn situatie? Ook geeft het een beeld weer van hoe de aarde eruit had kunnen zien, wat een enge en spannende sfeer meegeeft aan het verhaal.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page